vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Consid Gen- Contractul administrativ

In jos

Consid Gen- Contractul administrativ Empty Consid Gen- Contractul administrativ

Mesaj  Admin Mar Feb 05, 2013 3:18 pm

Consideraţii generale

* Pe lângă actele administrative unilaterale, autorităţile administraţiei publice efectuează, în activitatea de administrare şi gestionare a patrimoniului statului şi a unităţilor administrativ-teritoriale, un număr mare de contracte, în acord cu voinţa celor interesaţi. Aceste contracte sunt identice cu cele pe care le încheie particularii, fiind reglementate în baza Codului civil cum sunt cele de vânzare - cumpărare, închiriere, asigurare, etc. Ele caracterizează gestiunea privată a bunurilor mobile sau imobile care fac parte din patrimoniul statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale.
* Dar administraţia poate încheia şi contracte în care acordul de voinţă diferă faţă de celelalte fiind supuse unui alt regim juridic. Aceste contracte poartă denumirea de contracte administrative iar regimul lor juridic evidenţiază autonomia şi originalitatea dreptului administrativ. Procedeul contractual are noi şi multiple aplicaţii, administraţia utilizându-l tot mai mult pentru a atrage acţiunea particularului, în scopul servirii interesului public (general) .
* În dreptul public ca şi în cel privat contractul administrativ ia naştere în baza unui acord de voinţă, între două părţi sau mai multe şi este destinat a produce efecte juridice. Prin urmare, contractul administrativ este un act juridic încheiat între o autoritate administrativă şi un particular, pe baza unui acord de voinţă care dă naştere la drepturi şi obligaţii în sarcina părţilor contractante.
* Caracterul administrativ al unui contract este determinat de lege iari părţile nu pot să modifice natura contractului şi clauzele stabilite "ope legis".
Spre deosebire de contractele civile, contractele de drept administrativ sunt supuse unui regim de drept public care conţine reguli derogatorii de la dreptul comun. Regimul de drept public presupune poziţia supraordonată a autorităţii administrative, ca parte contractantă, cu un mare număr de prerogative, ca o consecinţă a priorităţii interesului general faţă de cel particular.
* După schema clasică a contractului civil, părţile elaborează în comun condiţiile acordului lor, în cursul unei discuţii libere. În cazul contractului administrativ această discuţie dispare, întrucât o parte fixează condiţiile contractului, iar cealaltă nu poate decât să accepte sau să refuze în bloc aceste condiţii. Prin urmare, autorităţile administrative, în temeiul puterii publice fixează unilateral ansamblul regulilor şi clauzelor contractului administrativ. Particularii nu pot să-şi manifeste inţiativa lor decât în stabilirea preţului contractului (redevenţa) prin participarea la licitaţie .


Admin
Admin

Mesaje : 65
Data de înscriere : 05/02/2013

https://vespertilt.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum