vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Consid Gen- Formele actiunii administrative

In jos

Consid Gen- Formele actiunii administrative Empty Consid Gen- Formele actiunii administrative

Mesaj  Admin Mier Feb 06, 2013 11:28 am

Acţiunea administrativă urmăreşte:
• satisfacerea interesului general al societăţii şi
• cerinţele fiecărui membru al unei comunităţi sociale.
Tradiţional acţiunea administrativă se manifestă sub forma
• poliţiei administrative
• serviciului public care nu trebuie confundate.

Poliţia administrativă:
= un serviciu public care exercită o activitate de interes general
- în sens material, ea urmăreşte respectarea ordinii publice atât printr-o activitate prescriptivă, cât şi prin măsuri particulare de autorizare, organizare sau coercitive, neefectuând prestaţii specifice serviciilor publice.
- poliţia administrativă şi serviciul public= noţiuni opuse <=> specificului activităţii de poliţie care presupune reglementarea juridică precum şi a naturii serviciului public care urmăreşte prestarea unei activităţi, pentru satisfacerea unui interes general.
- Prin activitatea de poliţie administrativă se realizează ordonanrea activităţilor sociale astfel încât acţiunile particularilor să nu prejudicieze interesele cetăţeneşti şi ordinea necesară desfăşurării normale a vieţii publice.
- prin activitatea de poliţie administrativă sunt luate măsuri particulare fie de autorizare a unor activităţi sau de organizare a acestora, astfel încât să nu prejudicieze ordinea publică, fie de constrângere pentru a preveni săvârşirea unor fapte antisociale, ca măsuri de siguranţă iar altele pentru protecţia drepturilor omului ori pentru apărarea valorilor cetăţii, care sunt prevăzute de lege (1).
- Măsurile de poliţie administrativă intervin în procesul pozitiv de aplicare a legii şi nu pot să încalce un act normativ <=> de cele mai multe ori acestea urmăresc tocmai prevenirea încălcării legii şi a drepturilor omului prevăzute de lege(2) 
 deciziile administrative prin care se restrânge exerciţiul libertăţilor individuale, (libera circulaţie, dreptul de exprimare, de asociere sau de organizare de manifestaţii, etc.) pentru păstrarea şi asigurarea ordinii publice, sunt măsuri de poliţie administrativă

- autorităţile publice, prin actele lor juridice, nu pot adăuga sau deroga de la regulile de ordine publică întrucât aceste reguli fiind protejate prin măsuri coercitive sunt prevăzute în mod limitat şi concret de lege.
- Prin activitatea de poliţie administrativă se urmăreşte prevenirea tulburării ordinii publice şi nu tragerea la răspundere a celor care au tulburat ordinea şi liniştea publică
Prin această caracteristică poliţia administrativă se deosebeşte de poliţia judiciară care are ca scop descoperirea faptelor infracţionale prevăzute de legea penală.
- Uneori această distincţie este greu de sesizat  persoanele competente să ia măsuri de poliţie administrativă, pot constata şi fapte de natură penală.

Prin urmare poliţia administrativă are un caracter preventiv  măsurilor de control şi de prevenire a tulburării ordinii publice pe care le efectuează, iar poliţia judiciară are ca specific represiunea penală.

Serviciul public:
= o formă de acţiune administrativă prin care o persoană juridică îşi asumă satisfacerea unor nevoi de interes general (3).
- preia acele activităţi care nu sunt efectuate de către particulari
 datorită specificului acestora, care reclamă atribuţii de autoritate publică, datorită faptului că astfel de prestaţii nu sunt rentabile, întrucât particularii urmăresc obţinerea de profituri şi nu acte de caritate,
*cu excepţia organizaţiilor non profit care nu îndeplinesc cerinţele unui serviciu public

Admin
Admin

Mesaje : 65
Data de înscriere : 05/02/2013

https://vespertilt.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum