vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Aplicarea actelor administrative unilaterale

In jos

Aplicarea actelor administrative unilaterale Empty Aplicarea actelor administrative unilaterale

Mesaj  Admin Mar Feb 05, 2013 3:12 pm

Aplicarea actelor administrative unilaterale

* După adoptarea sau emiterea actelor administrative de autoritate, acestea produc efecte juridice cu o forţă juridică deosebită faţă de alte acte juridice. Ca urmare în procesul aplicării actelor de autoritate deosebim momentul intrării lor în vigoare şi executarea acestora din oficiu.
* În principiu actele administrative intră în vigoare din momentul în care produc efecte juridice şi pot fi executate. Pentru organul emitent actul administrativ crează obligaţia aducerii lui la cunoştinţa celor interesaţi din momentul adoptării sau emiterii lui . Totodată după acest moment actul nu mai poate fi revocat decât cu procedura prevăzută de lege.
* Legislaţia noastră consacră regula aducerii la cunoştinţă a actelor administrative prin publicitate, ca moment principal al intrării lor în vigoare, care diferă în funcţie de caracterul normativ sau individual al actului. Bunăoară actele normative se publică în Monitorul Oficial, în diferite ziare, prin afişare, etc. iar cele individuale se comunică persoanelor interesate. Numai din acest moment se poate pretinde persoanelor vizate, de conţinutul actului administrativ, o anumită conduită, potrivit dictonului "nemo censetur ignorare legem".
* Prin ordonanţa Guvernului nr.75/2003 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de editare a monitoarelor oficiale ale unităţilor administrativ-teritoriale s-a reglementat modul de aducere la cunoştinţă publică a hotărârilor şi dispoziţiilor cu caracter normativ ale autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene, cu respectarea prevederilor Legii administraţiei publice locale. Monitorul oficial al judeţului şi al Municipiului Bucureşti este publicaţia oficială care are ca obiect de activitate producţia editorială, tipografică şi de difuzare a actelor şi documentelor emise sau adoptate de autorităţile administraţiei publice locale, preşedintele consiliului judeţean, prefect şi serviciile publice deconcentrate în plan teritorial ale administraţiei centrale de specialitate.
* Hotărârile şi dispoziţiile cu caracter normativ adoptate sau emise de autorităţile autonome locale care sunt obligatorii şi pentru alţi cetăţeni, decât cei din unitatea administrativ-teritorială respectivă, se publică în monitorul oficial al judeţului iar publicarea se face prin grija secretarului.
* De la regula generală a intrării în vigoare a atelor administrative există şi excepţii. Bunăoară în anumite situaţii autorităţile administrative au competenţa de a adopta sau emite acte cu caracter retroactiv. Astfel de acte sunt cele care nu crează drepturi şi obligaţii ci doar constată existenţa sau întinderea drepturilor şi obligaţiilor născute anterior ori inexistenţa lor. În această categorie de acte se încadrează actele administrative cu caracter jurisdicţional, actele de anulare şi actele de intrepretare. Totodată produc efecte retroactive acele acte care prevăd expres acest lucru .
* Mai amintim actele administrative care prevăd în conţinutul lor o dată ulterioară de intrare în vigoare, cum este cazul actelor normative, sau de la care produc efecte juridice, în situaţia actelor administrative unilaterale.
* Împotriva actelor administrative de autoritate se poate face plângere, numai din momentul în care acestea sunt susceptibile a fi executate întrucât până atunci nu au intrat în vigoare şi nu produc nici o consecinţă juridică.
* Actele administrative unilaterale fiind emise în temeiul puterii publice se execută din oficiu de către autorităţile administrative iar persoanele fizice şi juridice au obligaţia de conformare .
* În cazul în care obligaţia rezultată din decizia administrativă nu este executată de bună voie, cel îndreptăţit a pretinde această obligaţie poate cere intervenţia forţei de constrângere a statului, direct în baza actului respectiv, fără a mai fi nevoie de învestirea acestuia cu formulă executorie. Ca urmare, actul administrativ de autoritate fiind el însuşi un titlu executor, administraţia poate recurge la executarea lui silită.
* Executarea silită este o măsură excepţională la care se recurge numai după ce au fost epuizate celelalte căi de punere în executare a actului administrativ.

Admin
Admin

Mesaje : 65
Data de înscriere : 05/02/2013

https://vespertilt.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum