vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Încetarea efectelor juridice ale actelor administrative unilaterale

In jos

Încetarea efectelor juridice ale actelor administrative unilaterale Empty Încetarea efectelor juridice ale actelor administrative unilaterale

Mesaj  Admin Mar Feb 05, 2013 3:14 pm

Încetarea efectelor juridice ale actelor administrative unilaterale

* Efectele juridice ale actului administrativ unilateral pot să înceteze prin intervenţia unui act juridic emis de autorul lui, organul ierarhic superior sau de instanţele judecătoreşti ori ca urmare a unor fapte materiale prevăzute de lege.
* Modalităţile concrete de scoatere din vigoare a efectelor unui act de autoritate sunt suspendarea, revocarea şi anularea actului iar faptele materiale cărora legea le atribuie asemenea efecte sunt bunăoară moartea persoanei care are de plătit o amendă contravenţională, prescripţia sau expirarea termenului de valabilitate a unui act, etc. .
* Încetarea efectelor juridice ale actului de autoritate are drept consecinţă desfiinţarea raportului administrativ creat şi stingerea drepturilor şi obligaţiilor specifice.
* Suspendarea reprezintă operaţiunea juridică care determină încetarea temporară şi provizorie a efectelor actului de autoritate, ca urmare a unor dubii cu privire la legalitatea sau oportunitatea lui şi durează până la elucidarea cauzelor care au determinat-o. Ea poate fi dispusă şi ca o măsură de sancţionare ca de pildă suspendarea din funcţie a unor persoane ori suspendarea unei autorizaţii de funcţionare sau exercitarea unei profesii.
* Suspendarea poate fi dispusă printr-un act juridic de organul emitent, organul ierarhic superior şi instanţele judecătoreşti. Ministerul Public poate suspenda actele administrative ale organelor de la locurile de deţinere sau executare a pedepselor.
* Potrivit legii, suspendarea poate opera de drept. Bunăoară actele administrative de autoritate ale organelor constituite potrivit principiului autonomiei locale, atacate de prefect la instanţa de contencios administrativ sunt suspendate " ope legis ".
* Procedura de suspendare a efectelor juridice ale unui act de autoritate este identică cu cea de adoptare sau emitere a actului.
* Măsura suspendării poate înceta în urma repunerii în vigoare a actului suspendat sau când actul este revocat de autoritatea competentă. Totodată această măsură poate înceta de drept ori odată cu soluţionarea litigiului în care s-a luat această măsură.
* Revocarea actului administrativ de autoritate presupune scoaterea lui din vigoare de către organul care l-a adoptat sau emis ori de către organul supraordonat, ca urmare a ilegalităţii sau inoportunităţii acestuia. Sunt supuse revocării atât actele administrative normative, cât şi cele individuale.
* Cauza revocării poate să fie anterioară, concomitentă sau posterioară elaborării actului. Când aceasta este anterioară sau concomitentă, revocarea produce efecte "ex tunc". Ea implică şi dreptul de reformare sau modificare a actelor administrative. Acest drept aparţine atât autorului actului, cât şi organului ierarhic superior, în ce priveşte actele normative, iar în cazul actelor individuale numai asupra celor care nu sunt de competenţa exclusivă a organului inferior. Reformarea sau modificarea actului administrativ produce efecte "ex nunc" iar cele produse anterior se bucură de stabilitate.
* Revocarea actului de autoritate se face cu procedura urmată pentru adoptarea sau emiterea actului şi reprezintă un principiu de bază al regimului juridic al actelor administrative , întrucât în dreptul nostru actele administrative sunt de regulă revocabile , fără a deosebi dacă acestea sunt normative sau individuale .
* Acest principiu nu are o consacrare legală dar el s-a impus ca urmare a specificului activităţii administrative de organizare şi executare în concret a legilor. Principiul revocabilităţii actelor administrative are un caracter absolut în ce priveşte actele normative şi prezintă unele excepţii în cazul actelor individuale. Aceste excepţii privesc actele administrativ-jurisdicţionale, actele administrative pe baza cărora s-au format raporturi juridice de altă natură, actele administrative care au dat naştere unui drept subiectiv garantat de lege prin stabilitate, actele administrative realizate material şi actele de sancţionare contravenţională care pot fi doar reformate sau anulate.
* Anularea este sancţiunea aplicată actelor administrative de autoritate de către organele supraordonate ale administraţiei publice, de instanţele judecătoreşti şi Ministerul Public pentru motive de ilegalitate. Ea poate fi dispusă din oficiu sau la cerere ori sesizare şi vizează atât actele normative, cât şi cele individuale.
* Cauzele de anulare pot fi anterioare, concomitente sau ulterioare elaborării actului şi pot privi unele încălcări a condiţiilor de formă sau procedură ori netemeinicia actului, ca urmare a unei aplicări greşite a legii. Anularea produce efecte atât pentru trecut, cât şi pentru viitor şi duce la încetarea definitivă a actului juridic.

Admin
Admin

Mesaje : 65
Data de înscriere : 05/02/2013

https://vespertilt.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum