vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Motivarea actelor administrative unilaterale

In jos

Motivarea actelor administrative unilaterale Empty Motivarea actelor administrative unilaterale

Mesaj  Admin Mar Feb 05, 2013 3:10 pm

Motivarea actelor administrative unilaterale

* Spre deosebire de actele jurisdicţionale, legea nu prevede obligaţia motivării actului administrativ de autoritate, dar această cerinţă rezultă din raţiuni de fapt şi de drept, constituind o garanţie a asigurării respectării drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
* Interesul motivării actului administrativ unilateral poate fi privit din mai multe puncte de vedere. În primul rând cunoscându-se motivele care au stat la baza adoptării sau emiterii actului se evită un eventual litigiu dintre administraţie şi administraţi. Apoi motivarea actului obligă administraţia să nu ia decizii din raţiuni inavuabile, fapt ce elimină arbitrariul din activitatea acesteia. Totodată motivarea actului permite un judicios control administrativ ierarhic sau jurisdicţional.
* Conţinutul motivării trebuie să cuprindă consideraţiile de drept şi de fapt care au stat la baza emiterii sau adoptării actului. Această motivare nu trebuie să fie formulată în termeni generali ci ea implică dispoziţii explicite, astfel încât să permită cunoaşterea împrejurărilor care au determinat luarea deciziei.
* Motivele actului administrativ reprezintă un element de natură materială, care asigură legalitatea internă a actului. Ele pot fi de fapt sau de drept. Motivele de fapt sunt împrejurările care au determinat adoptarea sau emiterea actului administrativ de autoritate iar motivele de drept vizează dispoziţiile legale care stau la baza elaborării actului.
* Motivaţia actului administrativ de autoritate nu se confundă cu motivarea lui. În timp ce motivaţia este anterioară şi priveşte interesele care au stat la baza adoptării sau emiterii actului, motivarea este ulterioară şi se referă la acţiunea de evidenţiere a acestor interese sau motive.
* Adoptarea sau emiterea actului administrativ de autoritate fără motive duce la inexistenţa actului iar caracterul ilegal al acestor motive are ca şi consecinţă nulitatea actului. Sancţiunea nulităţii priveşte şi actele administrative de autoritate adoptate sau emise din eroare.
* În contextul legislaţiei actuale nearătarea (nemotivarea) în înscrisul probator al actului administrativ de autoritate a motivelor care au stat la baza adoptării sau emiterii lui, nu atrage sancţiunea nulităţii actului .

Admin
Admin

Mesaje : 65
Data de înscriere : 05/02/2013

https://vespertilt.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum