vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Aplicarea sancţiunilor contravenţionale

In jos

Aplicarea sancţiunilor contravenţionale Empty Aplicarea sancţiunilor contravenţionale

Mesaj  antonbetonn Mar Feb 05, 2013 3:15 pm

*Aplicarea sancţiunii contravenţionale constituie cea de a două fază a procedurii administrativ-contravenţionale care presupune individualizarea sancţiunii, în limitele prevăzute de actul normativ şi stabilirea acesteia, în mod proporţional cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, ţinându-se seama de împrejurările în care a fost săvârşită fapta, de modul şi mijloacele de săvârşire a acesteia, de scopul urmărit, de urmarea produsă precum şi de circumstanţele personale ale contravenientului şi de celelalte date înscrise în procesul-verbal.
*În domeniul sancţiunilor contravenţionale regula generală stabilită de legiuitor este aceea că odată cu constatarea faptei contravenţionale, dacă prin actul normativ nu se prevede altfel, agentul constatator, prin procesul-verbal de constatare aplică şi sancţiunea. Dacă potrivit actului normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiei, agentul constatator nu are dreptul să aplice şi sancţiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de îndată, organului sau persoanei competente să aplice sancţiunea. În acest caz sancţiunea principală a avertismentului şi a amenzii se aplică prin rezoluţie scrisă pe procesul-verbal.
*În cazul contravenţiilor pentru care legea prevede sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii alternativ cu amenda, dacă agentul constatator apreciază că sancţiunea amenzii nu este îndestulătoare, după ce a încheiat procesul-verbal de constatare a faptei ilicite, îl înaintează în cel mult 48 de ore judecătoriei în a cărei rază teritorială a fost săvârşită contravenţia pentru aplicarea sancţiunii corespunzătoare.
Potrivit legii persoana împuternicită să aplice sancţiunea dispune şi confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţii iar dacă bunurile nu se găsesc, contravenientul este obligat la plata contravalorii lor în lei.
*Totodată agentul constatator are obligaţia să stabilească cine este proprietarul bunurilor confiscate şi, dacă acestea aparţin unei alte persoane decât contravenientul, în procesul-verbal se vor menţiona, dacă este posibil, datele de identificare a proprietarului sau se vor preciza motivele pentru care identificarea nu a fost posibilă. De asemenea agentul constatator va descrie în procesul-verbal bunurile supuse confiscării şi va lua în privinţa lor, măsurile de conservare sau de valorificare prevăzute de lege, făcând menţiunile corespunzătoare în procesul verbal.
*În cazul în care prin săvârşirea contravenţiei s-a cauzat o pagubă şi există tarife de evaluare a acesteia, persoana împuternicită să aplice sancţiunea stabileşte şi despăgubirea, cu acordul expres al persoanei vătămate, făcând menţiunea corespunzătoare în procesul-verbal. Dacă nu există tarif de evaluare a pagubei, persoana vătămată îşi va putea valorifica pretenţiile potrivit dreptului comun.
*În situaţia în care persoana împuternicită să aplice sancţiunea contravenţională apreciază că fapta a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, constituie infracţiune are obligaţia să sesizeze organul de urmărire penală competent iar în cazul în care fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit de către procuror sau de instanţa de judecată că acesta ar putea constitui contravenţie, actul de sesizare sau de constatare a faptei, împreună cu o copie de pe rezoluţia sau ordonanţa dată în cauză ori hotărârea judecătorească se trimit de îndată organului în drept să constate contravenţia pentru a se lua măsurile ce se impun conform legii. În această ipoteză termenul de prescripţie pentru aplicarea sancţiunii curge de la data sesizării organului în drept să aplice sancţiunea.*
*Aplicarea avertismentului ca sancţiune contravenţională se face de către persoana împuternicită potrivit legii, prin atenţionarea contravenientului asupra pericolului social al faptei săvârşite, însoţită de recomandarea de a respecta dispoziţiile legale. Sancţiunea poate fi aplicată verbal, când contravenientul este prezent la constatarea faptei ilicite şi în acest caz, nu mai este nevoie să se încheie procesul-verbal contravenţional. *Atenţionarea scrisă a contravenientului se face în situaţia în care acesta nu este prezent la constatarea contravenţiei sau dacă aplicarea sancţiunii se face de alt organ decât cel ce a întocmit procesul-verbal contravenţional. Această sancţiune poate fi aplicată şi de instanţa de judecată, prin hotărâre care se consideră executată după comunicarea hotărârii, la rămânerea definitivă şi irevocabilă a acesteia.
*Aplicarea amenzii contravenţionale se face de către persoana împuternicită potrivit legii, cu respectarea criteriilor de individualizare a sancţiunii contravenţionale. Dacă acea persoană a săvârşit mai multe contravenţii, sancţiunea contravenţională se aplică pentru fiecare faptă ilicită iar dacă contravenţiile au fost constatate prin acelaşi proces-verbal, sancţiunile amenzii se cumulează, fără a putea depăşi dublul maximului amenzii prevăzut pentru contravenţia cea mai gravă. Sancţiunea amenzii se aplică separat fiecărui participant la săvârşirea împreună a unei fapte contravenţionale.
*În situaţia în care actul normativ de stabilire a contravenţiei prevede în mod expres sistemul ablaţiunii prin care de altfel amenda contravenţională se deosebeşte de cea penală, contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore, de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ iar agentul constatator are obligaţia să menţioneze despre această posibilitate în procesul-verbal. Această facilitate se aplică şi în cazurile în care au fost constatate mai multe contravenţii prin acelaşi proces-verbal şi amenzile se cumulează, dacă contravenientul achită jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ pentru fiecare dintre contravenţiile constatate, fără ca prin totalizare să se depăşească maximul prevăzut pentru contravenţia cea mai gravă. Termenul de 48 de ore se calculează potrivit normelor Codului de procedură civilă.
*După aplicarea sancţiunilor contravenţionale procesul-verbal contravenţional se va înmâna sau se comunică în copie contravenientului şi dacă este cazul, părţii vătămate şi proprietarului bunurilor confiscate. Comunicarea se face de către organul care a aplicat sancţiunea, în termen de cel mult o lună de la data aplicării acesteia fie prin poştă, cu aviz de primire, fie prin afişare la domiciliul sau sediul contravenientului. Operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.
*În situaţia în care contravenientul a fost sancţionat cu amendă, precum şi dacă a fost obligat la despăgubiri, o dată cu procesul-verbal contravenţional, acestuia i se va comunica şi înştiinţarea de plată. În înştiinţarea de plată se face menţiune cu privire la obligativitatea achitării amenzii şi după caz, a despăgubirii, în termen de 15 zile de la comunicare, în caz contrar urmând să se procedeze la executare silită.
*Dacă agentul constatator aplică şi sancţiunea iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, acestuia i se înmânează copia procesului-verbal şi înştiinţarea de plată, făcându-se menţiune în acest sens în actul de constatare a faptei ilicite iar contravenientul va semna de primire. În acest mod se procedează şi faţă de celelalte persoane cărora trebuie să li se comunice copia de pe procesul verbal, dacă sunt prezente la încheierea acestuia.
*!!!!!În cazul în care contravenientul nu este prezent sau deşi este prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea actului precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator, în termen de cel mult o lună de la data încheierii.
*Aplicarea sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii se face de către instanţa de judecată, numai dacă există consimţământul contravenientului. În acest caz, dacă în raport cu gravitatea faptei se apreciază că amenda este neîndestulătoare, agentul constatator după încheierea procesului-verbal de constatare a faptei ilicite îl va înainta în cel mult 48 de ore, instanţei competente.
*Potrivit legii competenţa de soluţionare a cauzei revine judecătoriei în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. Primind dosarul preşedintele judecătoriei fixează termen de urgenţă, cu citarea contravenientului şi a agentului constatator. Completul de judecată este format dintr-un singur judecător iar contravenientul poate fi asistat de un apărător. În cazul în care contravenientul este minor, asistenţa juridică devine obligatorie iar judecarea cauzei se face cu participarea obligatorie a procurorului.
*După judecarea cauzei, instanţa se pronunţă asupra legalităţii şi temeiniciei procesului- verbal, urmând să aplice sancţiunea amenzii sau a prestării unei activităţi în folosul comunităţii, în raport cu gravitatea faptei ori să anuleze procesul-verbal. Dacă o persoană a săvârşit mai multe contravenţii constatate prin acelaşi proces-verbal sau prin procese-verbale diferite şi aplică pentru fiecare faptă sancţiunea prestării unor activităţi în folosul comunităţii, sancţiunile se cumulează, fără a putea depăşi maximul general stabilit de lege.
*Sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii se aplică în toate situaţiile în care actul normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiilor prevede numai sancţiunea amenzii, alternativ cu sancţiunea închisorii contravenţionale, dacă instanţa de judecată sesizată cu aplicarea unei dintre aceste sancţiuni apreciază că sancţiunea amenzii nu este îndestulătoare sau contravenientul, nu dispune de mijloace materiale şi financiare pentru plata acesteia. În acest scop instanţa de judecată pune în discuţia părţilor, posibilitatea aplicării acestei sancţiuni iar dacă contravenientul este de acord, va pronunţa o hotărâre care devine irevocabilă.
*De subliniat că în toate situaţiile de aplicare a sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii, după luarea consimţământului contravenientului, instanţa de judecată prin hotărârea luată, stabileşte natura activităţilor ce vor fi prestate de contravenient, pe baza datelor comunicate de primarul localităţii în care contravenientul îşi are domiciliul sau reşedinţa, ţinând seama de aptitudinile sale fizice şi psihice, precum şi de nivelul pregătirii profesionale.
*Sancţiunea contravenţională a prestării unei activităţi în folosul comunităţii nu se confundă cu prestarea unei activităţi în folosul comunităţii stabilită ca obligaţie legală prin alte acte normative care privesc contribuţia datorată de părinţi la întreţinerea copilului aflat în dificultate (106) sau persoanele ce beneficiază de venitul minim garantat (107).

antonbetonn

Mesaje : 73
Data de înscriere : 05/02/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum