vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Regimul juridic al măsurilor de poliţie administrativă

In jos

Regimul juridic al măsurilor de poliţie administrativă Empty Regimul juridic al măsurilor de poliţie administrativă

Mesaj  Admin Mier Feb 06, 2013 11:32 am


5. Regimul juridic al măsurilor de poliţie administrativă

* Măsurile de poliţie administrativă se iau pentru menţinerea ordinii publice independent de activitatea de reprimare a faptelor antisociale. Poliţia judiciară are caracter represiv, în timp ce poliţia administrativă are un caracter preventiv, împiedicând dezordinea socială sau restabilind legalitatea.
* Pe lângă măsurile de menţinere a ordinii publice, puterea de poliţie permite autorităţilor administrative competenţa de reglementare a activităţii private, însă această reglementare nu are un caracter absolut. Pe de o parte măsurile de poliţie trebuie, la fel ca toate celelalte decizii administrative să se conformeze regulilor generale de legalitate iar pe de altă parte, ele intervin în materia libertăţilor publice care sunt adaptate necesităţii asigurării ordinii publice.
* Exerciţiul puterii de poliţie este dominat de necesitatea de a asigura echilibrul între protecţia ordinii sociale, înfăptuită de către autorităţile administrative şi respectarea libertăţilor publice, care obligă la exercitarea strictă a prerogativelor de putere publică sub control jurisdicţional. În luarea măsurilor de poliţie administrativă, autoritatea de poliţie este ţinută de numeroase condiţii iar abstenţiunea, în exercitarea atribuţiilor, constituie o ilegalitate care poate duce la angajarea responsabilităţii administraţiei. Orice măsură de poliţie administrativă nu este legală, dacă nu s-a luat în scopul împiedicării tulburării ordinii publice iar dacă măsura restrânge o libertate publică, aceasta trebuie să fie oportună. În consecinţă măsurile de poliţie administrativă trebuie să fie proporţionale cu gravitatea tulburării ordinii publice pe care administraţia o previne.
* În domeniul libertăţilor publice, măsurile de poliţie administrativă pot fi luate, numai după epuizarea celorlalte mijloace nonjuridice, necesare împiedicării încălcării ordinii publice.
* Poliţia administrativă îşi realizează atribuţiile prin 3 modalităţi de acţiune şi anume: prin activitatea de reglementare, luarea măsurilor individuale şi aplicarea coerciţiunii publice.
* Reglementarea este măsura de poliţie care constă în edictarea unor reguli generale, pentru protejarea ordinii publice şi asigurarea respectării acesteia, fără suprimarea sau afectarea excesivă a exerciţiului libertăţilor publice. Prin măsurile reglementare (normative) autoritatea de poliţie poate dispune interdicţii generale, măsuri cu caracter excepţional şi autorizarea prealabilă a exercitării unor activităţi private ori organizarea unor astfel de activităţi.
* Autoritatea de poliţie are obligaţia de a lua măsurile care se impun atunci când o situaţie de fapt este de natură să tulbure ordinea publică. Prin urmare reglementarea constă în mai multe forme de acţiune care presupune: a) o interzicere generală, însă interdicţiile absolute nu pot rezulta decât dintr-o necesitate imperioasă; b) o autorizare prealabilă, în scopul supravegherii desfăşurării unor activităţi care pot afecta interesul general; c) o declaraţie prealabilă care permite autorităţilor de poliţie să fie informate în legătură cu desfăşurarea unei activităţi; d) organizarea unor activităţi prin fixarea unui regim permanent de exercitare a acestora.
* Măsurile individuale sunt fundamentate pe o regulă generală şi privesc fie eliberarea unor autorizaţii, în diferite domenii ale activităţii sociale, fie acte de interzicere a unor activităţi(manifestaţii, asocieri etc.) Aceste măsuri pot fi luate în formă scrisă sau orală ori pot fi reduse chiar la efectuarea unui gest, cum ar fi bunăoară semnalizarea unui agent de circulaţie.
* Aplicarea constrângerii administrative nu urmăreşte pedepsirea unui fapt pe care legea îl prevede ca fiind dăunător pentru societate ci priveşte exercitarea forţei materiale, specifică dreptului de poliţie pentru a preveni sau a determina încetarea unei dezordini publice. Recurgerea la mijloace de intervenţie specială ale forţei publice, prin utilizarea armelor sau prin participarea armatei la menţinerea ordinii publice, se face numai în condiţiile expres prevăzute de lege.Măsurile coercitive încetează odată cu restabilirea ordinii publice încălcate.


Admin
Admin

Mesaje : 65
Data de înscriere : 05/02/2013

https://vespertilt.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum