vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Trăsăturile caracteristice ale actului administrativ unilateral

In jos

Trăsăturile caracteristice ale actului administrativ unilateral Empty Trăsăturile caracteristice ale actului administrativ unilateral

Mesaj  Admin Mar Feb 05, 2013 3:06 pm

Trăsăturile caracteristice ale actului administrativ unilateral

Actele administrative unilaterale au mai multe trăsături caracteristice care le individualizează în categoria actelor juridice.
Aceste trăsături sunt:
• caraterul unilateral,
• legal,
• obligatoriu,
• executoriu
• oportun .


Caracterul unilateral:
- actul este emis în cadrul activităţii executive, de organizare a executării legii şi de executare în concret a acesteia, fără participarea sau consimţământul subiectelor de drept cărora li se adresează.

Caracterul legal:
- rezultă din obligativitatea emiterii lui, pe baza şi în conformitate cu legea care îl reglementează, cuprinzând o dispoziţie , un ordin pe care autoritatea administrativă emitentă îl dă particularilor sau altor organe administrative din subordine.
- Actele administrative unilaterale sunt adoptate sau emise de regulă de către autorităţile administrative din sistemul administraţiei publice . Astfel de acte însă, pot fi adoptate sau emise, în condiţiile legii, şi de alte autorităţi.

Obligativitatea:
- rezultă din exerciţiul puterii publice, cu care sunt abilitate autorităţile administrative emitente.
- obligativitatea priveşte atât organul emitent şi organul ierarhic superior, cât şi subiectele de drept, care cad sub incidenţa actului administrativ de autoritate.
- Astfel actele administrative unilaterale sunt obligatorii pentru organul emitent, atâta timp cât sunt în vigoare, adică nu au fost revocate, anulate sau abrogate.
- Totodată, aceste acte sunt obligatorii şi pentru autorităţile ierarhic superioare celor emitente, cu precizarea că dacă actele normative ale organului emitent pot fi abrogate sau modificate de către organul ierarhic, actele individuale, deşi pot fi anulate ca ilegale, nu pot fi înlocuite cu altele de către acesta când au fost emise în limitele unei competenţe exclusive.
- actele administrative unilaterale sunt obligatorii şi pentru toate subiectele de drept care desfăşoară o activitate ce intră sub incidenţa prevederilor lor.

Caracterul executoriu:
- Actele administrative unilaterale fiind acte de autoritate publică se execută din oficiu, fără a mai fi necesară intervenţia instanţelor de judecată, pentru a le învesti cu formulă executorie.
- Dacă însă acest act vatămă interesele legitime sau drepturile subiective ale persoanelor pe care le vizează, cei în cauză se pot adresa organului emitent pe calea recursului graţios sau organului superior, cu un recurs ierarhic, ori instanţelor judecătoreşti competente.

Caracterul oportun:
- se determină în funcţie de actualitatea actului emis care trebuie să fie în concordanţă deplină cu scopul legii şi necesităţile în continuă transformare ale societăţii
- realizarea sarcinilor şi atribuţiilor legale se înfăptuiesc într-un termen optim şi cu cheltuieli minime de resurse de muncă, materiale şi spirituale.

Admin
Admin

Mesaje : 65
Data de înscriere : 05/02/2013

https://vespertilt.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum