vesper tilts
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Executarea sancţiunilor contravenţionale

In jos

Executarea sancţiunilor contravenţionale Empty Executarea sancţiunilor contravenţionale

Mesaj  antonbetonn Mier Feb 06, 2013 12:26 am

*Finalizarea procedurii administrativ-contravenţionale se realizează prin punerea în executare a sancţiunilor contravenţionale. Executarea sancţiunilor contravenţionale diferă în funcţie de natra sancţiunii aplicate, caracterul şi finalitatea fiecăreia dintre sancţiuni.
*Pentru înlesnirea punerii în executare a sancţiunilor contravenţionale Ordonanţa Guvernului privind regimul juridic al contravenţiilor prevede că procesul-verbal neatacat în termenul legal precum şi hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a soluţionat plângerea constituie titlu executoriu fără vreo altă formalitate.
*Avertismentul se execută odată cu aplicarea sancţiunii de către agentul constatator dacă contravenientul este prezent la constatarea faptei ilicite. În celelalte cazuri avertismentul se socoteşte executat prin comunicarea procesului verbal de constatare a contravenţiei, cu rezoluţia corespunzătoare. Dacă sancţiunea a fost aplicată de instanţa de judecată prin înlocuirea amenzii contravenţionale cu avertisment, sancţiunea se consideră executată prin comunicarea acesteia în formă scrisă.
*Amenda contravenţională se execută de contravenient fie în mod voluntar, fie prin recurgerea la executarea silită conform legii. Executarea voluntară presupune achitarea pe loc, în baza sistemului ablaţiunii a jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege pentru fapta săvârşită sau prin achitarea acestei sume în termen de 48 de ore ori achitarea amenzii aplicate în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal şi a înştiinţării de plată, dacă contravenientul nu a exercitat calea de atac prevăzută de lege. Executarea silită a amenzii contravenţionale se realizează de către direcţia generală a finanţelor publice judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în condiţiile de recuperare a creanţelor bugetare.(112)
*Punerea în executare a sancţiunii amenzii contravenţionale se face de organul din care face parte organul constatator, ori de câte ori nu se exercită calea de atac împotriva procesului verbal contravenţional în termenul prevăzut de lege şi de către instanţa judecătorească, în celelalte cazuri. Pentru executarea amenzii contravenţionale aceste organe sunt obligate să comunice din oficiu organelor de specialitate financiare, în a căror rază teritorială domiciliază sau îşi are sediul contravenientul, procesul-verbal sau după caz, dispozitivul hotărârii judecătoreşti prin care s-a soluţionat plângerea sau s-a aplicat sancţiunea. Împotriva actelor de executare se poate face contestaţie la executare, în condiţiile Legii privind colectarea creanţelor bugetare.
*Sumele provenite din amenzi se fac venit la bugetul de stat, cu excepţia celor provenite din amenzile aplicate în temeiul hotărârilor consiliilor judeţene, a consiliului General al municipiului Bucureşti care se fac venit la bugetul acestora precum şi a celor pentru care legea prevede altfel. Amenzile aplicate în baza unei legi, ordonanţe sau hotărâri a Guvernului se fac venit la bugetul de stat în cotă de 75 %, diferenţa revenind autorităţii din care face parte agentul constatator. Această sumă se reţine integral ca venituri extrabugetare, cu titlu permanent şi va fi repartizată pentru dotarea cu mijloace specifice activităţilor din domeniu.
*Sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii se pune în executare de către prima instanţă de judecată prin emiterea unui mandat de executare. Mandatul de executare se întocmeşte în 4 exemplare şi cuprinde: denumirea instanţei care l-a emis, data emiterii, numărul şi data hotărârii care se execută, datele privitoare la persoana contravenientului: numele, prenumele, data şi locul naşterii, domiciliul şi reşedinţa, dacă este cazul şi codul numeric personal, precum şi durata şi natura activităţii ce urmează să fie prestată de contravenient.
*Pentru punerea în executare a sancţiunii prestării unei activităţi în folosul comunităţii instanţa de executare comunică câte o copie de pe dispozitivul hotărârii de sancţionare, însoţită de mandatul de executare, primarului unităţii administrativ-teritoriale şi unităţii de poliţie în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cel sancţionat precum şi contravenientului.
Primarul are obligaţia să aducă la îndeplinire mandatul de executare, stabilind de îndată conţinutul activităţii ce urmează să fie prestată de contravenient, condiţiile în care acesta execută sancţiunea precum şi programul de lucru. În acest scop primarul va încunoştinţa despre măsurile luate, unitatea la care se va presta activitatea.
*Sancţiunea prestării unei activităţi în folosul comunităţii se execută în raza unităţii administrativ-teritoriale în care contravenientul îşi are domiciliul sau reşedinţa, în domeniile de activitate stabilite prin hotărârea consiliului local, cu respectarea măsurilor de protecţia muncii prevăzute de lege. La stabilirea conţinutului activităţii ce urmează să fie prestată de contravenient, primarul va avea în vedere pregătirea profesională şi starea sănătăţii acestuia, atestate prin acte eliberate în condiţiile legii.
*Legea interzice stabilirea pentru contravenient a prestării de activităţi în subteran, în mine, metrou ori în alte asemenea locuri cu un grad ridicat de risc în prestarea activităţii, precum şi în locuri periculoase ori care,prin natura lor pot pricinui suferinţe fizice sau pot produce daune sănătăţii persoanei.
*Dacă serviciul public în cadrul căruia contravenientul prestează activitatea a fost concesionat unei societăţi comerciale cu capital integral sau parţial privat, contravaloarea prestaţiilor efectuate de contravenient se virează la bugetul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia se execută sancţiunea.
*Potrivit legii contravenientul este obligat să se prezinte de îndată, dar nu mai târziu de 3 zile de primirea mandatului de executare, la primarul unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru luarea în evidenţă şi executarea sancţiunii. Începerea executării sancţiunii se face în cel mult 5 zile de la primirea mandatului de executare iar primarul are obligaţia să asigure evidenţa sancţiunilor aplicate contravenienţilor şi a executării sancţiunilor potrivit legii.
*Prestarea activităţii în folosul comunităţii se execută pe baza unor norme orientative de muncă stabilite de primar, care să facă posibilă exercitarea controlului, la diferite intervale de timp, de către cei împuterniciţi cu supravegherea executării sancţiunii.
*Executarea despăgubirilor civile se face în funcţie de împrejurarea dacă paguba produsă prin contravenţie a fost stabilită sau nu prin procesul-verbal de constatare a faptei ilicite pe baza tarifelor legale. În situaţia în care despăgubirea a fost stabilită pe bază de tarif actul administrativ-contravenţional constituie titlu executoriu şi poate fi pus în executare silită, potrivit Codului de procedură civilă. Dacă despăgubirea nu a fost stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenţiei, partea vătămată se poate adresa instanţei civile potrivit dreptului comun.(113)

antonbetonn

Mesaje : 73
Data de înscriere : 05/02/2013

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum